Wednesday, April 27, 2011

Peminta Sedekah Masjid India dengan Orang Kaya Damansara

First of all biasanya aku akan tulis post baru time tengahari ataupun petang. tapi hari ni aku tulis post pukul 12.40 malam. kenapa? sebab Wifi kat U aku ni macam gampang sedikit. ops silap cakap. bukan sikit. BANYAK.

Okay, masuk tajuk kali ni, pelik tak dengan tajuk yang aku letak? Mesti kauorang tak dapat agak apa yang aku nak mengarut kali ni kan? Okay, Peminta sedekah ni aku describekan sebagai orang miskin yang kerjanya duduk tepi jalan mengharapkan belas kasihan orang. Dalam masa yang sama, Orang kaya Damansara disebut sebagai orang kaya. Eh, kenapa Damansara? sebab bila sebut je Damansara, orang akan tahu, "Ohh, kawasan elit".






Aku tulis kali ni bukan nak memuliakan orang miskin. tak jugak nak mencaci orang kaya. aku berdiri kat tengah. pandang kiri miskin, pandang kanan kaya. apa motif aku nak tulis pasal ni? apa point aku? okay baca dulu.

Bila aku lalu sekitar Masjid India atau kaki lima Jalan2 kat KL, Selalu sangat aku jumpa golongan yang mintak sedekah macam ni. ada yang perfect. ada yang tak ada kaki, ada yang bisu, ada yang buta. kesian, sedih aku rasa bila tengok diaorang macam tu. dalam masa yang sama, bila aku tengok kat Curve, One Utama, Klcc dan lain2 tempat yang dikategorikan tempat orang ada duit, golongan kaya belanjakan duit diaorang macam duit itu tak ada nilai.

Peminta sedekah hidup melarat. bukan. SANGAT melarat. orang kaya hidup bermewah2. mungkinkah diaorang tak sedar wujudnya orang yang tak ada duit macam peminta sedekah ni? mungkin jugak. kenapa diaorang tak sedar? sebab diaorang shopping tempat mahal. mana pergi tempat murah macam Masjid India and Petaling Street. Aku terpanggil rasanya nak cerita tentang perbezaan orang miskin dengan orang kaya secara umumnya. Tak bermaksud semua yang miskin seperti yang aku tulis dan tak semestinya semua yang kaya seperti yang aku nyatakan. pandai2 letak kauorang dalam kategori yang mana dan classify kauorang sendiri macam mana.

1. Orang Miskin makan makanan 2 kali sehari. kadang2 ada yang makan 1 kali je sehari. Orang kaya makan teratur. ikut jadual makan. ada breakfast. ada lunch, ada tea-time, ada dinner, ada supper. 5 kali sehari. Apa yang orang miskin makan 2 kali sehari tu? mungkin ada nasi lemak yang harga RM 1.20 sebungkus, mungkin jugak roti buku yang tak ada perasa. mungkin jugak kuih muih 3 biji RM 1. Orang kaya makan apa? Breakfast dengan breakfast cereal, ada yang makan sandwic. lunch pulak makan nasi kandar, nasi beriani or maybe makanan western. Orang miskin makan tak tentu masa. Orang kaya makan kuih and minum teh pulak petang2. orang miskin tak pasti dapat makan malam atau tidak. tapi orang kaya dah ada plan nak pergi victoria station untuk dinner, kalau tak pun mungkin San Francisco Steak House. Orang miskin dah tak ada duit nak makan. orang kaya makan lewat malam pulak. ada yang makan nugget, scallops, hotdog dan macam2 lagi.


Peminta Sedekah dapat roti macam ni pun dah cukup


Peminta sedekah tak pernah terbayang nak makan macam ni

2. Orang minta sedekah tak ada banyak baju. mungkin ada 3, 4 pasang. pakai je lah apa yang ada. biarpun buruk. nak beli baru memang tak mampu. Orang kaya kadang2 ada satu bilik khas yang orang panggil Wardrobe Room. satu bilik khas untuk simpan baju. Orang miskin pakai je baju walaupun terkoyak ataupun berlubang. orang kaya kadang2 buang baju koyak dan berlubang. ada yang jadikan alas kaki. Setiap kali raya, peminta sedekah duduk termenung di rumah. oh bagi mereka mungkin rumah tapi bagi kita bawah jambatan. masih pakai baju buruk yang dipakai hari2. makan kuih raya murah yang orang sedekah. Orang kaya? bergembira di rumah besar, ada sofa, pakai baju melayu yang ditempah, dengan kain gred A. sambil makan ketupat, rendang, lemang and macam2 juadah raya.

Rumah Orang Kaya
  

Rumah Peminta Sedekah
                                                                   
3. Peminta sedekah setiap hari rutin sama. tepi jalan, tadah tangan. kadang2 pegang mangkuk. menunggu belas kasihan orang yang lalu lalang nak hulur duit walaupun seringgit. Orang kaya hidup sentiasa penuh perancangan. setiap cuti sekolah, bawak satu family anak-beranak pergi bercuti. Genting Highlands, Cameron. segala pulau yang cantik, sunway lagoon. kadang2 resort Bukit tinggi. Orang miskin tak pernah terfikir atau terlintas untuk pergi tempat2 macam tu. Pernah nampak Genting Highlands. sekadar nampak dari tepi jalan Kuala Lumpur waktu malam. 

4. Peminta sedekah selalu nampak orang yang lalu lalang bercakap sorang2 sambil pegang handphone kat telinga. tak pernah terlintas nak beli, kenapa? sebab tak pernah mampu.hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Orang kaya macam mana pulak? Guna handphone ikut peredaran masa. Blackberry , Iphone and macam2 lagi gadget canggih. setiap kali keluar versi baru, dah siap sedia tempah, sama ada kat celcom ataupun maxis. Ada yang beli Ipad sedangkan peminta sedekah tak pernah merasa guna touch screen. apa yang diaorang tahu, benda tu boleh untuk telefon orang.

Peminta Sedekah Tak Pernah Terfikir Nak Beli Benda Macam Ni.

5. Peminta sedekah selalu akan kekal peminta sedekah, nasib tak berubah. kenapa? pelajaran tak ada. kalau ada anak, tapi tak mampu nak hantar anak sekolah, nak buat macam mana? Orang kaya pelajaran diambil berat. Hantar anak sekolah bukan sekolah biasa malahan sekolah swasta. Yuran RM 3000 setahun. Orang kaya tak akan kisah dengan berapa duit yang perlu untuk pelajaran. Anak habis sekolah, ada yang hantar masuk kolej swasta, kolej mahal, Lim kok Wing, Taylors, Sunway College. ada yang hantar anak belajar oversea. Russia, Mesir, Ireland, United States, United Kingdom, India, Indonesia and macam2 negara lagi. Anak peminta sedekah? kekal di jalanan. sampai bila? sampai mati.


Nasib Anak2 Peminta Sedekah


6. Sedih and tersentuh hati bila tengok peminta sedekah duduk di jalanan sambil pangku anak kecik. yang pangku baby pun ada. tak kira dengan udara bandar yang kotor dengan asap kereta, lori dan motor. tak peduli dengan keadaan sejuk kalau malam. terpaksa biar anak kecik dan bayi tu terdedah dengan gigitan nyamuk. Anak kecik orang kaya macam mana? ditatang macam minyak yang penuh. tidur atas tilam empuk. dengan kelambu nak elak nyamuk. selimut selesa dan udara bersih dengan aircond. Peminta sedekah bukan tak sayang anak tapi tak mampu. terpaksa biarkan anak macam tu. Dalam hati seorang ibu atau bapa, siapa yang nak tengok anak terbiar and terdedah dengan bahaya macam tu? tak ada. 






Aku tak boleh nak cerita banyak2. aku sedih. Kauorang baca, Kauorang fikir. 

ASSALAMUALAIKUM

Tuesday, April 26, 2011

Aku Sayang Manchester United!

Match yang memang best untuk ditengok. Man United terbaik

Macam biasa, bila ada game Man U, aku mesti nak tengok. Apa lagi bila game besar ni kan? Dari siang dalam kelas lagi aku dah ajak classmates fly pergi McD Ss14 malam tu, tapi semua macam banyak alasan. Habis kelas pukul 5. aku relax lagi. still duduk depan laptop melayan blog dan menulis post sebelum ni. Then pukul 10 lebih, aku mula calling balik member2 sekelas dengan harapan diaorang nak follow tapi semua macam taknak je. Aku mula rasa macam malas nak gerak sorang. gila apa, tengah2 malam buta nak fly sorang. dah la banyak anjing. oh aku memang fobia dengan anjing. haha. 

Aku cuba mintak Aimi nak tengok match malam tu dekat laptop dia online sebab dia ada Wifi internet laju. Dia macam tak pasti lagi and dia pun tak teringin sangat nak tengok memandangkan dia fans Chelsea. Dia kata "Tengok lah dulu". Aku macam tak sedap jugak bila tak pasti macam tu. Dalam pukul 11 lebih, aku terbca kat news feed fb aku, Manchester United FC Malaysia buat event dekat McD Ss 14, gathering ramai2 untuk support Man U. Aku dah mula rasa nak sangat pergi. And aku ajak Apek macam biasa lah sebab dalam bilik ni kitaorang dua je Man U fans.

Check baju2, ah sudah, jersi Man U aku dua2 aku tertinggal kat rumah sebab tak sempat basuh. yang merah aku tinggal. putih pun sama. geledah2 akhirnya aku jumpa plain shirt Giordano warna merah. Pun boleh. Pukul 1.40 pagi, panjat pagar tepi masjid and start berjalan ke Ss 14 nak gi McD. On the way, sembang2 pasal Man U and bincang berapa Man U nak menang malam ni. Alaa dah tau menang so bincang score je lah. hahaha

Sampai McD pukul 2.15. Cantik, meja banyak kosong lagi. aku dengan Apek ambik meja paling strategik. Oleh sebab aku kelaparan sebab last aku makan pun pukul 5 petang tadi, so aku pergi lah beli makan dulu. Double Cheese Burger McValue Meal aku pilih. memang kenyang. Terbaik lah McD. belakang kitaorang ada meja2 yang dah digabungkan jadi table panjang. and yang duduk kat situ semua berjersi merah (Yeahh!). Aku agak, ini mesti brader2 Man United FC ni. aku buat relax je dulu. start match, aku dah seronok, Man U main cantik sangat malam ni, seriously cantik.

First Half berjalan dengan menarik. menyaksikan punya banyak goal attempts Man United yang sentiasa tak masuk. kalau nak dikira, dah berpaa dah goal Man U masa first half tapi apa boleh buat. takde luck mungkin. Sampai hati aku cakap "Cilaka diaorang dah jampi tiang gol ke apa ni? Or mungkin goalkeeper tu amal ilmu hitam?" hahaha okay merepek. half time break, aku ambik kesempatan pergi refill air dan melayan Mild Seven Charcoal Filter yang setakat ni memang tak pernah menghampakan aku. Kauorang yang merokok, ini lah yang terbaik. Yang tak merokok, jangan lah sesekali cuba. 

Masuk second half, rentak sama macam first half tapi Schalke 04 aku tengok agak agresif. takut kalah ditempat sendiri, mungkin. Aku mula risau bila dah masuk 60 minit game tapi tak ada goal lagi. dalam hati aku, bagus jugak Schalke 04. Tapi aku percaya Red Devils mesti menang. Kebuntuan gol dipecahkan dengan goal Ryan Giggs yang pada aku sangat cantik dengan bola thru yang kemas. tinggal nak rembat masuk je. Itu minit ke 67". Punya sakit tekak aku jerit. Happy gila. Belum sempat aku nak redakan sakit tekak aku, Wayne Rooney pulak yang sumbat goal hasil assist Chicharito. Rooney memang terbaik. He's one of the best striker. Brader2 Man United FC mula menyanyikan lagu Wayne Rooney untuk celebrate goal tu. aku senyum, gembira. yes, aku gembira. sangat.

Dalam masa2 tu, Park Ji Sung, Chicharito, Rooney dikeluarkan and digantikan dengan Scholes, Nani dan Anderson. Rentak Man U mula relax. sedangkan Schalke desperate nak kejar goal. Beberapa kali aku tengok dah nak tambah goal lagi especially bila nani assist untuk Evra shoot tapi sikit lagi nak masuk Goal. tak apa lah. yang penting dah 2-0.

Match habis dengan keputusan 2-0. Semua dalam McD senyum, tepuk tangan and masing2 happy. Settle semua tu, masuk sesi bergambar. ramai2 fans Man U ambik gambar kenangan. Dalam pada tu, sorang brader Man United FC ajak kitaorang tengok final match EPL kat Milennium Square. InsyaAllah aku pergi. 



And itu lah conclusionnya, Man United kekal sebagai The best football team in the world. Biar ada yang mengeji, Man United memang terbaik. Lastly, MANCHESTER UNITED WILL FOREVER RULES FOOTBALL WORLD!

~GLORY-GLORY MAN UNITED~

5 Perkara Yang Buat Aku Menyampah Bila Bukak Blog Orang (Edisi MUNGKIN Bersambung)

Post yang aku rasa kali ni macam agak kurang ajar. sesetengah orang akan kata "eh kau sape nak judge blog orang? siap nak kata menyampah apa semua?". Tak kurang jugak akan ada yang mengomel "eleh kau sendiri pun baru start buat blog, dah pandai nak kecoh complaint pasal blog orang, dasar tak sedar diri". Okay apa2 pun kauorang nak cakap, mahupun kauorang fikir, aku kesah apa? ini blog aku. and macam biasa, aku tulis ni pun supaya kauorang tak terbuat benda2 yang boleh menimbulkan kemenyampahan maksima oleh pembaca blog kauorang. And oh ya, untuk aku jugak, sebab kadang2 mungkin ada yang aku terbuat orang menyampah dengan post aku. Diingatkan point2 kali ini tak boleh letak gambar sebab ini melibatkan blog orang. kalau aku letak, aku sebarkan aib orang. tak elok kan? :)

1. Benda paling annoying yang aku tak suka ialah bila bukak satu blog tu, tekan je right click nak bukak new tab, terus keluar box yang memaparkan tulisan seperti "jangan mengada nak copy lahh". ada jugak yang berbunyi "jangan curi idea saya!" . Ayat-ayat ni semua akan buat muka aku jadi macam ni =>  -___-
Eh come on lah. kau tu siapa sampai nak buat benda macam tu? kau rasa orang nak sangat ke tiru hasil tulisan kau yang macam haram tu? (sorry aku kurang ajar). Bila kau buat macam tu, pembaca akan mula rasa kau ni menggelabah and bajet kau bagus. and pembaca jugak akan rasa macam insulted sebab kena tuduh nak copycat semata2 sebab tekan right click. GILA.

2. Secondly, selalu tak kauorang jumpa blog yang post dia ada ayat macam ni "saya ada problem. problem ni buat saya sedih sangat2 rasa macam dah taktahan nak tanggung seksa sorang2. tapi korang tak payah tahu lah k?" Aku menyirap betul baca benda macam ni. kenapa? sebab aku tak faham apa masalah si tukang tulis tu nak cite kat orang yang dia ada problem then dia taknak bagitau problem tu apa seolah2 problem dia tu private gila. in case of privacy, tak payah lah kau nak canang kat blog yang kau tu ada problem. simpan sorang2 sudah la. kawan2 ada. boleh je share kan? Oh aku rasa aku tahu kenapa si tukang tulis ni buat macam ni. Diaorang nak semua orang macam curious and concern lah pasal dia. and dia jual mahal kononnya nak simpan derita sorang2. Go to hell.

3. Next, Jenis yang ada lagu tapi hidden player or tak ada pause button. Aku akui, aku sendiri pernah letak lagu kat blog aku masa aku baru2 bergelumang dalam arena blogging ni. tapi dah remove dah sekarang. member ramai kata menyemak, x boleh fokus and macam2 lagi kata2 sumpah seranah yang dilemparkan. haha. okay balik kepada point asal. apa kau ingat semua orang yang bukak blog kau nak dengar sangat ke lagu tu? kau kena faham, tak semua orang minat music yang sama. Memang kau boleh jawab "eh, blog aku so aku punya suka lah nak buat macam mana!". ehh memang lah itu blog kau. tapi kalau nak buat macam tu, baik kau buat untuk kau baca sorang. blog kau tak hidup kalau tak ada orang baca. macam kau bercakap sorang2. apa orang kata? gila kot. oh ya, Gila lah tu.

4.  Aku benci and sangat menyampah bila baca blog yang over sangat dengan kes percintaan. bukak2 blog, headline kau dah letak nama girlfriend or boyfriend kau. posts semua tak payah cakap lah kan. Eh macam kau sorang je ada couple dalam dunia ni kan? okay post pasal partner masing2 ni, aku akui kadang2 memang sweet. tapi kalau dah setiap post pun kau nak cerita pasal partner kau, in fact background blog kau pun gambar kau dengan partner kau, itu belum kira gambar2 yang menyemak kat tepi2 tu. Apa yang aku nak sampaikan, kau nak buat apa pun boleh dengan blog kau. asalkan jangan lah over sangat. Lain lah kalau kau memang tulis siap2 "blog ini ditulis khas untuk partner saya sahaja. orang lain tak payah baca" . Haa kan senang orang lain nak blah terus dari blog kau, tak payah sakit mata sakit hati baca post2 over kau? 

5. Yang ini confirm ramai yang tak suka jugak. Tau apa? Post yang ditaip guna bahasa W. bahasa apa? yeah you got it right, bahasa W (disebut Da-Be-Li-Yu). kenapa aku kata bahasa W? sejak bila wujud pulak bahasa W ni? haaa kauorang selalu jumpa kan perkataan2 yang elok2 sedap bahasa Melayu ditukartambah huruf W kat belakang? sebagai contoh : kita => KITEW. gila => GILEW. apa => APEW. Eh WHAT THE FUCK? kalau macam ni lah cara kauorang menulis, memang tak payah lah jadi orang melayu. buat malu bangsa je. bahasa apa kau pakai? kau bajet style ke pakai bahasa macam tu? sumpah geli, serious menyampah. baca ayat ni, kau orang geli tak? "Kitew rasew namoo lah jadi awex diew tuw, diew tu rempeyt lorrhh" sekali lagi, muka aku akan jadi macam ni =>  -____-

haaa. yunk niyy jeww aque boleyh letark pikcew


Itu je lah setakat ni aku rasa.Kalau ada lagi nanti aku sambung. Malas jugak aku nak cerita lebih2 kang ada yang panas dengan aku, kena maki pulak kan. haha . maki je lah. kisah apa aku? 

Sunday, April 24, 2011

Betul Ke Jalan Yang Kau Pilih?


Sebuah post yang aku rasa aku sendiri pun blank nak jawab kalau soalan pada tajuk kat atas ni diajukan kepada aku. Pernah tak kauorang rasa menyesal dengan apa yang kauorang dah pilih sebagai jalan hidup kauorang sekarang? pernah tak rasa nak balik ke zaman silam and ubah balik hala tuju arah kauorang? Sejujurnya aku sangat2 teringin. Banyak benda aku nak ubah, banyak benda aku nak perbetulkan, banyak benda yang aku tak buat, aku nak buat.

Macam post aku yang sebelum ni, hidup kita ni kita sendiri yang corakkan. apa yang jadi dalam hidup kita sekarang effect dari tindakan kita sebelum ni. setuju kan? Aku sekarang kat UIA. Ambik Law. tak pernah terfikir dalam otak aku yang aku nak ambik law. tapi kenapa aku ambik law? aku sendiri taktau. selalu aku terbayang and terfikir, kalau masa fill in borang UPU dulu aku tak select UIA, and Law course. apa jadi dengan hidup aku sekarang? more interesting? or maybe teruk?

Cita-cita aku dari kecik, nak masuk UM. Tak pernah pikir course apa yang aku nak yang penting aku nak masuk UM. Kenapa? Ntah. UM prestige kot? or maybe UM tu dekat dengan LRT. and UM tak ada curfew? heh fikiran budak2 biasa lah. aku bukan kata aku tak bersyukur dengan UIA tapi memang niat asal aku nak masuk UM. Even dalam UPU form aku letak UM first choice. Tapi tak dapat. sebab result SPM aku 5A sedangkan UM nak paling kurang 6A. Masa ni aku terfikir pulak, apa jadi kalau aku buat SPM aku serious dulu? macam mana life aku sekarang kalau aku tak salah format masa tulis karangan English SPM? And English aku jadi A? Boleh ke aku masuk UM? well everything happens for a reason. maybe rezeki aku kat sini. Lagipun UIA banyak ajar aku. berubah sikit2 walaupun aku tetap teruk.



Pernah tak kauorang baru jumpa dengan sesuatu, yang kauorang tetiba rasa minat gila? and suddenly kauorang fikir "kenapa aku tak jumpa benda ni dari dulu?". and at that time kauorang tak boleh patah balik and rasa menyesal sebab korang pursue jalan yang bukan jiwa kauorang tapi just ikut flow mana UPU bagi.
If only i could turn back time, jalan yang akan aku pilih mesti lebih kepada art. Yeah, law is a kind of art jugak. art of communication, art of negotiation and also art of debating. tapi art yang ini bukan jiwa aku. aku minat art yang jenis expressive.macam mana? aku suka tengok lukisan, aku suka dengar music, aku suka tengok gambar cantik. kauorang pernah rasa macam ni?

dari tadi aku tulis post ni pasal diri aku kan? wait, im not writing a post to tell everyone about myself. But im using myself as an example. kauorang aku agak mesti ada yang berfikrian macam aku sekarang ni kan?

APA BUKTI KAUORANG MINAT SATU BENDA TU SEDANGKAN KAU BARU JUMPA BENDA TU? 

Aku tadi kata aku minat music, paintings and photography. kalau cikgu aku zaman sekolah dulu baca, for sure tak percaya. kenapa? sebab pendidikan seni aku tak pernah lulus -.-
tapi seriously aku minat. yeah aku tak pandai melukis tapi aku minat lukisan. Aku tak pandai bermuzik tapi aku suka mendalami muzik. aku tak ada kamera tapi aku cuba hasilkan gambar terbaik dengan kamera sony ericsson 3.2 MP. 


NI ANTARA GAMBAR YANG AKU AMBIK GUNA CAMERA SONY ERICSSON 3.2 MP


kauorang sendiri macam mana? mesti ada yang alami benda macam aku kan? 

Next, pernah tak kau buat satu benda tapi tak pernah jadi? contoh kalau kau minat menulis. tulis novel tulis sajak,tulis skrip drama mahupun tulis komen facebook, tapi usaha kau tak pernah orang hargai? Beratus2 peraduan menulis kau masuk, dari sekolah rendah sampai dah habis sekolah and akil baligh, tak pernah sekalipun kau menang. tak payah cerita hadiah utama, saguhati pun tak dapat. Sedih? siapa tak sedih macam tu kan? tapi don't worry, kalau betul kau minat satu benda tu, carry on. kalau betul kau komited and rasa itu yang terbaik untuk kau, teruskan. jangan mudah rasa down just sebab usaha kau selama ni tak berjaya. Colonel Harland Sanders, pengasas KFC pun cuba banyak kali nak introduce recipe KFC and banyak kali gagal. Dia tak putus asa and tengok sekarang KFC is a well-known fast food restaurant all around the world. The same thing jadi dengan Coca-Cola. Kalau John Pemberton putus asa and stop usaha nak introduce Coca-cola, aku rasa tak kan ada air Coke tak kira tin, botol kecik atau botol besar kat kiosk and cafe Uia ni.

Jadi, sekali gagal, kau tak semestinya gagal selamanya. Ada kawan aku bagitahu, dia sedih tak dapat interview untuk course architecture. Aku tahu dia minat melukis. oh wait. bukan minat. SANGAT MINAT. Dari zaman sekolah aku selalu tengok dia melukis and no doubt, she got skills. memang dia pandai melukis. tapi dia tak dapat interview tu. and dia sedih. so aku tujukan kisah Harland Sanders dan John Pemberton tadi untuk dia. Rezeki ni sentiasa ada. kalau tak dapat kat sini, mungkin kat sana. tak dapat kali ni, there's always next time. Peluang untuk berjaya hanya akan tertutup bila kau mati. So jangan putus asa okay kawan? kau hebat. jangan risau. aku percayakan kau. aku doakan kau :)



Jangan sebab kau dah putus asa, kau rasa kau tak patut ambik apa yang kau minat tu. jangan satu hari nanti kau terfikir "kalau aku teruskan usaha and sabar sikit, mesti aku dah berjaya dengan apa yang aku minat". Masa tu dah tak guna kau nak fikir balik. Macam aku. sekarang aku ambik lawyer. sedangkan minat aku kearah art. apa aku nak buat since being a lawyer and photographer sangat jauh beza. tak ada kaitan langsung? I promised myself, i'll be successfull as a lawyer but at the same time i'll fulfill my interest too. Being a lwayer as a profession, a photographer as a side job. nothing wrong with that kan?

Apa-apa pun, tak ada guna menyesal dengan benda yang dah lepas. kepada semua yang baca and rasa kauorang dah tersilap mencorakkan hidup kauorang, be strong. Kau sentiasa boleh start benda yang kau minat. Belum terlambat. Be successful in what you've choosed but at the same time live your passion.

Sampai sini je lah. Fikirlah sendiri. And kepada kawan aku tu, stay strong. Kau akan dapat jugak peluang nanti. InsyaAllah :)





Salahkah Takdir?

Dah naik bosan telinga aku dengar ayat "dah takdir, nak buat macam mana?" kauorang pernah dengar ayat macam ni? tak payah tipu lah nak kata kauorang tak pernah dengar. confirm pernah kan?

Orang yang salahkan takdir, orang yang bacul untuk terima kegagalan

Sebab tu kali ni aku nak tulis pasal benda ni. pada aku kebanyakan orang suka sangat salahkan takdir bila apa-apa jadi dalam hidup diaorang. kenapa diaorang salahkan takdir? oh ya, aku tau. takdir tu lah the last resort bagi siaorang untuk cover kesilapan sendiri. Ye tak? betul lah kann.

Ayat macam diatas sering kali kita dengar orang cakap apabila:

1. Dia dah tak ada excuse lain nak dibuat bila diaorang gagal dalam satu perkara.

2. Jenis manusia yang tak pernah nampak salah diri sendiri.

3. Diaorang rasa diaorang terlalu bagus untuk gagal dalam apa-apa benda sekalipun.

Okay kat sini aku nak tegaskan. Tak ada benda dalam dunia ni yang datang bergolek atau melayang. Tinggal nak tunggu kau sambut atau tangkap je. Kalau kau rasa semua benda ni automatically datang, go fuck yourself. You're not of any worth living in this world. Kasar? aku kasar ke? maybe. Tapi kalau kauorang tergolong dalam golongan menyalahkan takdir ni, kauorang lagi kasar dan kurang ajar.

Semua orang tau, takdir ni ketentuan Tuhan kan? Kauorang tak rasa ke kalau takdir tu disalahkan bila kauorang gagal, kauorang seolah2 menyalahkan Tuhan atas kegagalan kauorang? so kurang ajar tak kat sini? yes, no doubt kan? sedangkan manusia ni perlu usaha and percaya dengan diri sendiri. kalau dalam hati awal2 dah kata "hmm aku rasa dah takdir aku memang tak boleh buat benda ni". kiss goodbye, kauorang sampai mati tak berjaya. percaya lah cakap aku. 

Aku nak bagi contoh lah yang berkait dengan point aku kat atas ni. Seorang student tak kira sekolah rendah, menengah mahupun universiti sekalipun,kalau dah hari-hari kerja dia main game, melepak, tengok tv and tak pernah sikit pun ada initiative nak belajar and memandaikan kepala otak diaorang, kauorang rasa diaorang mampu excel dalam exam? kalau ikut logik, confirm lah tak boleh kecuali lah ada sebilangan pelajar genius yang hebat tak payah study pun boleh pandai. Dan tak lupa yang meniru. memang lah markah gempak. Okay, berbalik kepada yang tak study and dapat markah macam haram tadi, macam biasa, diaorang akan kata "tu lah, dah takdir aku memang tak boleh nak dapat result elok". Kalau aku jumpa orang cakap macam ni depan aku, memang aku nak maki.

kau nak buat apa pun boleh. tak ada siapa nak halang. so kenapa takdir jugak yang salah atas tindakan kau?

Kalau kau tau yang kau sakit darah tinggi, kau pergi mengada makan daging kambing banyak2. masuk hospital. salah siapa? nak kata takdir jugak yang buat kau pergi hospital? eh come on, apa guna research pasal penyakit dibuat kalau bukan untuk elak. Kalau dah terang2 terbukti daging kambing tu mmg booster untuk darah tinggi, sape suruh kau makan? sama jugak dengan kes kau sakit kencing manis, kau makan kuih manis, kau minum air gas hari2. memang kau cari nahas and ingat, jangan salahkan takdir. And lagi satu, kalau kau dah sedia maklum yang kau lemah jantung, sape suruh kau tengok final destination atau Saw? kau terkejut, sia-sia je lah kau hidup. dalam kubur kau tak boleh dah nak fikir takdir yang buat kau mati.

Okay jangan salah faham. memang aku tau setiap manusia dah ada buku perjalanan hidup sendiri yang diaturkan Allah sebelum lahir lagi. Tapi Allah tu Maha Pengasih and Penyayang. Takkan lah Allah saje2 nak kau sakit apa semua? sentiasa ada sebab. sebabnya siapa? kau sendiri lah. Tuhan tak takdirkan kau nak tengok cite ganas seram. Tuhan tak takdirkan kau main game tak berhenti and tak belajar. Tuhan tak takdirkan kau makan kambing banyak2. And Tuhan tak takdirkan kau selalu minum air gas. Jangan suka nak salahkan Tuhan. Your own fault, not God.

Sama jugak apa yang berlaku dalam dunia bola. Satu team tu memang kuat tak agak, while the other one underdog je. Tapi at last dalam match tu, yang underdog tu yang menang. What do you think? menang nasib? dah takdir team hebat tu kalah nak buat macam mana lagi kan? BULLSHIT. seriously nonsense. Team underdog maybe menang sebab diaorang main bagus untuk match hari tu. Atau mungkin team underdog memang disebabkan kesilapan yang dibuat oleh team hebat. see? tak ada benda yang berlaku automatically. Setiap yang terjadi tu ada sebab musabab tersendiri.

Kauorang percaya diri, buat yang terbaik. Kauorang menang

Jadi kauorang tolonglah. Ingatkan kawan2, saudara-mara, dan diri kauorang sendiri. menyalahkan takdir samalah macam kau mengakui kebodohan kau sendiri. Orang pun boleh nampak salah kau, kau tak nampak. yang kau nampak salah takdir. please, be realistic dude. takdir semuanya terjadi atas tindakan kau sendiri. Its you who paint your own life.kalau kau besar, kau jadi perangai teruk. kau buat macam2 dosa. kau nak kata macam mana? takkan nak kata "dah takdir aku jadi jahat. nak buat macam mana?" kalau macam ni lah ayat kau, baik kau pergi mati. Tuhan tak kan pernah sengaja menjadikan orang tu jahat. Setiap orang berpeluang masuk syurga. Takkan Tuhan takdirkan kau jadi jahat semata-mata nak kau masuk neraka? Tak logik langsung.

Sampai sini je lah aku nak tulis. Banyak2 tulis kalau kauorang taknak sedar tak guna jugak. Just nak ingatkan,
Stop the nonsense lah. kauorang kena buat yang terbaik dalam apa benda pun yang kauorang ceburi. baru hasil dia terbaik. jangan cepat menyalahkan takdir atas kepincangan yang kau bawak sendiri. yang mencorakkan hidup kau, tindakan kau sendiri. 




Kesabaran dan Kemaafan. Kau Ada?



Hari ni aku post entry malam2 sebab aku tak bangun pagi, bangun tengahari terus keluar gi bookfair. tapi takpe, malam2 pun aku akan tetap post. kauorang yang nak baca, baca lah, xnak sudah :D

Aku rasa terpanggil nak bercakap pasal kesabaran dan kemaafan ni. Bukan apa, selalu aku tengok ramai orang asalnya rapat, pasal satu benda kecik lagi bodoh, diaorang dah putus kawan, jumpa depan2, sorang pandang kiri, sorang pandang kanan, tangan tak terangkat nak bersalam, lidah tak tergerak nak tanya khabar. bibir dah taknak senyum. apa semua ni? kawan2 patut kekal selamanya kawan2. perlu ke musuh2?

Makin dunia maju, makin manusia berpecah. kenapa aku cakap macam tu? ye lah, kau tengok lah zaman dulu, tak maju. tapi mak bapak kau ada kawan yang rapat. rasanya susah nak jumpa orang2 zaman makbapak kita yang bermusuh. standard lah mesti ada gaduh kan zaman2 dulu tapi gaduh tak pernah berpanjangan. last2 jadi kawan balik. Yang aku tak faham sekarang, kenapa zaman sekarang punya barua semua tak boleh jadi macam diaorang? kalau gaduh, mesti terus putus member. dah x kan kawan sampai bila2. dah putus satu silaturrahim. Tuhan tak suka kau tahu tak? 



Sabar ni penting sebenarnya. kalau tak ada sabar, benda kecik jadi besar, benda remeh jadi kecoh. benda bodoh jadi heboh. so kenapa budak zaman sekarang tak boleh nak sabar? tengok bola ramai2. separuh arsenal, separuh Chelsea. satu team menang, satu kalah. Supporter team kalah marah, bengang. Tambah pulak dengan tak ada kesabaran. so apa jadi? gaduh. BODOH. kenapa aku kata bodoh? sebab kalau kauorang sabar, takde lah gaduh. sekali gaduh, sekali bertumbuk, rasa macam dah tak ada chance nak baik balik kan? 

Kalau sabar sentiasa diamalkan memang aku rasa susah nak jumpa orang bergaduh. confirm. Tahu kenapa? sebab nya simple sangat. aku bagi contoh. petang2 orang balik kerja jalan jem. berderu2 orang potong ikut kiri. cuba mencelah. and macam2 lagi semata2 nak cepat sampai rumah. bayangkan kalau semua orang tak sabar, semua orang buat hal. bila terlanggar, semua orang bengang, semua orang bergaduh. tapi bayangkan pulak kalau diterbalikkan. Semua orang buat rilex, xde terlanggar, semua sampai rumah dengan selamat and tenang. see? sabar tu penting sebenarnya. 

Antara yang paling penting tak kira dalam apa perhubungan sekalipun. Samaada kawan dengan kawan, student dengan pendidik, anak dengan ibu bapa, suami dengan isteri, boyfriend dengan girlfriend mahupun hubungan cinta sejenis. Dengan kemaafan lah silaturrahim yang putus antara kawan2 boleh sambung balik, ilmu yang hilang berkat bila pendidik kecik hati kembali direstui, couple yang dah clash baik balik, si tanggang dah jadi batu boleh cair balik, dan suami yang telah diceraikan pun rujuk balik dengan isteri. Kemaafan ni takkan jadi melainkan salah seorang berlembut hati and start mintak maaf dulu. Jadi kauorang kalau gaduh dengan member,boyfriend, suami, gay partner ke,cikgu ke, mak ayah ke, jangan lah segan2 nak mintak maaf kalau kauorang buat salah. 



renung2 kan balik. kauorang mesti ada kawan yang dulu rapat tapi sekarang dah tak kan?
mesti ada. macam orang cakap selalu, people come and go. Tapi kenapa kauorang tak ubah ayat tu?
dengan kemaafan dan kesabaran, kau orang boleh je buat ayat tu jadi people come and stay. kan? :)

Point aku kat sini, latih la diri kauorang jadi sabar and pemaaf. Macam aku sendiri, aku sebenarnya rasa tak layak nak cakap pasal benda2 ni sebab aku akui aku pun bukan lah penyabar sangat, and aku pun bukan seorang yang pemaaf sangat. in fact, aku pun ada kawan yang aku dah x contact langsung sebab masalah yang jadi antara aku dengan dia. tapi insyaAllah, aku akan contact balik dia. aku tulis ni pun bukan apa, sambil2 mengingatkan kauorang yang baca, dapat ingatkan diri aku sendiri. and kepada semua yang baca ni, and rasa aku ada buat salah dengan dia, aku mohon maaf.

Lastly, Ini untuk Kauorang:



ASSALAMUALAIKUM :)

Friday, April 22, 2011

Tanda-tanda Lelaki Jatuh Cinta (Edisi Tajuk Jiwang Geli)



Ramai orang anggap, lelaki ni cool, selamba, tak kesah, and relax je kan? Tapi realitinya, tak rmai yang selamba macam tu. Banyak yang taktahu nak buat apa atau bertindak macam mana bila suka kat seorang perempuan ni. So kali ni aku rasa nak cerita kat kauorang yang bergelar perempuan. Lelaki nak baca pun boleh. And pikir kauorang ada buat benda2 ni tak?

Awal-awal, memang tak berani. Tak confident pulak tu.

1. Benda paling ketara yang kauorang akan nampak bila sorang laki ni suka kan perempuan tu ialah apabila dia menggelabah. Menggelabah yang dimaksudkan kat sini bukan menggelabah poyo yang sering digunapakai oleh budak2 sekarang. Tapi yang aku sebutkan ni menggelabah yang boleh dikata jugak sebagi panik, ataupun macam serba-salah nak buat apa2. Sebagai contoh, bila jumpa dengan pempuan yang disukai, lelaki ni mula lah, nak susun ayat nak bercakap, topik pun kena ada. cakap pun mcm gugup2. haa kalau korang perempuan and ada lelaki berkelakuan macam ni dengan kauorang, ada tanda lah tu.

2. Nak mintak No, tapi takut disalah anggap. Lelaki kalau dah minat seorang pempuan ni, tak kan lah dia taknak no budak pempuan tu kan? confirm nak punya lah. tapi dalam masa yang sama, dia tak tahu nak mintak macam mana. kalau mintak terang2 kang, obvious sangat dia suka pempuan tu, nak bagi reason, tak ada reason. Nak mintak kawan tolong ambik no, serba-salah nanti dikata stalker. so macam mana? dalam kes ni, ada jugak lelaki yang sanggup tunggu lama semata2 nak ada reason nak mintak no budak perempuan tu. Tapi sanggup ke tunggu lama? kang kena kebas sia2. haha

3. Bila dah dapat no, nak contact pun macam cuak. Haa yang ini memang selalu. Once lelaki tu dah dapat no pompuan tu, dia mula rasa tak tenang. Hati nak sangat anta msg ataupun call. tapi dalam masa yang sama otak menghalang takut perempuan tu sedar dia minat pempuan tu and terus jauhkan diri. Bagi lelaki ni, biar lah tak terus terang dari kena reject. Lagi pedih wehh.

Ayat Yang Sangat Susah Nak Diucap, Seriously
4. Bila dah mula msg dengan alasan yang dah dipikir berjam-jam, then masuk balasan ke-4, mula risau. takut banyak sangat message kang nampak sangat pulak macam terlalu nak message. Biasalah lelaki, ego memang ada, tak dinafikan. Tapi bila fikir balik lah kan, Kalau tak message selalu susah jugak relationship tu nak on kan?

5. Message delivered. *tunggu 10 minit, belum dapat reply." Aik? tadi 5 minit dah reply, kenapa pulak 10 minit belum reply? aduh, dah bosan ke message dengan aku? " Haa, ni antara yang bermain dalam fikiran lelaki bila situasi kat atas ni terjadi. Time ni mula rasa nak call. Tapi kalau call kang nampak macam over sangat. macam desperate sangat nak pempuan tu reply message. tak boleh jadi, jatuhlah saham nanti. Sabar je lah dulu.

6. Punya lama tak reply, akhirnya call jugak. Call pulak tak dijawab, oh shit. Masa ni lelaki akan mula menyesal. "adoi, asal aku ni semangat sangat gi call2? tengok dia x angkat, kan aku dah malu. nampak macam tak sabar tunggu dia reply je" automatik diorang akan rasa malu dengan budak perempuan tu apabila budak pompuan tu bagi message esoknya "awak, sorry semalam saya tertido lah"  -.-

Saat Yang Paling Menggembirakan Mungkin Bagi Lelaki :)

7. Lelaki kalau dah suka, memang dia akan banyak bergurau, buat lawak yang kononnya lawak dan sebagainya. kenapa? sebab konon nak tunjuk mesra, nak pompuan tu macam selesa dengan dia, nak perempuan tu terhibur dengan semua cerita kelakar and gurauan dia. Dengar-dengar, perempuan suka lelaki kelakar. ye ke? Ntah ler. Teman pun idoklah tau. Kome tau ke? Ce cite ce cite. hahaha.

8. Buat-buat concern. Haa ini memang perangai kebanyakan lelaki. Ini bukan gurauan, Ini kenyataan. Lelaki emamng terkenal dengan perangai tak ambik kesah, tak peduli pasal orang. Bukan lah jenis concern. Even nak jumpa lelaki yang concern dengan parents diorang pun susah. tak concern bukan maksud tak sayang. Lelaki yang baca jangan marah. Aku tak ada niat nak kutuk kauorang. Aku pun lelaki jugak. Tapi ni perangai lelaki yang budak pempuan boleh nampak dengan senang. Malam2 nak tido message ucap goodnight. message good morning walaupun bangun tido pukul 12 tengahari. sikit2 tanya "dah makan belum?" lepas tu mesti ada soalan "awak tengah buat apa ni?". Tak kurang jugak yang tanya "awak sihat tak hari ni ni?"
Itu belum lagi bila budak pempuan tu ada problem, memang jadi hero lah. Antara ayat2 kebiasaan yang diucapkan : "awak, awak jangan sedih k? hidup ni memang banyak dugaan". selalu jugak ada ayat ni: "awak jangan serabut2, saya ada temankan awak ni". Yang paling hero sekali: "Awak, kesedihan tak membantu. Hadirnya saya untuk menghapuskan kesedihan yang menyelubungi hidup awak" HAHAHAHA. Ayat sumpah tak boleh blah tapi ini realiti.

Ini happy ending :)
Cukup lah dulu. Tak boleh nak bongkar lebih2 nanti dah tak jadi rahsia lelaki pulak. Kepada perempuan, kalau lelaki yang anda kenal ada tunjuk sikap2 mcm ni, cuba2 lah balas perasaan dia. sebab yang ikhlas je akan jadi macam ni. kalau nak main2, dia takkan jadi sampai macam ni . Kepada lelaki pulak, cover sikit bai. haha

CIAOO~

Thursday, April 21, 2011

Tak Rugi Bersopan, Tak Mati Beradab

Selamat pagi lah kepada kauorang semua. Eh silap, dah tengahari. Alah biasalah hari Jumaat tak ada kelas so waktu tidur aku lama sikit. haha. Kawan aku, Khairi ada tanya tentang apa next topic yang aku nak tulis? aku masa tu memang taktau nak jawab sebab aku tak pernah rancang idea penulisan aku. Tapi aku rasa sekarang aku dah boleh jawab soalan dia tu sebab idea aku dah sampai akhirnya. hehe.

Okay untuk entry kali ni, aku rasa memang dah lama dah aku nak highlight pasal benda ni. pasal adab. pasal budaya Melayu yang kononnya sopan lagi santun. eh, tu dulu kan? sekarang masih beradabkah? masih bersopan ke? Itu yang kita tak tahu. Meh aku nak cerita.

Attitude changes everything. Betul kan?


Ini perkara yang melanda seorang kawan aku. kisah benar bukan canangan. Tak dinafikan kawan aku tu masih muda, perempuan, masih bergetah bak kata orang kebanyakan. Dan yang meninggal, opss yang tinggal di sebelah rumah dia juga Melayu tapi bertaraf makcik yang berumur pertengahan 40-an. Seringkali aku tak faham, kenapa makcik yang disebut tadi sangat tidak beradab. mungkin dia dengki? oh mungkin. tapi mana pergi adab dia kalau sampai tiap2 petang buat mesyuarat makcik2 mengumpat pasal kawan aku tu? weh come on lah, kauorang gelabah apa? kawan aku tak buat apa pun kat dia, dia dengan tak ada adabnya kutuk2 kawan aku. bukan setakat itu lah, siap dengan maki depan2 dengan macam2 point yang aku tak tahu mana dia cedok. Ini ke budaya orang Melayu yang kononnya terkenal dengan sikap lemah-lembut and sopan santun? I don't think so. Screw You.

Second thing, benda yang aku alami sendiri masa aku pergi Istana Budaya. Aku pergi semata2 nak hantar produk je. sebab ada produk ayah aku yang dijual sempena malam tribute UNTUKMU LOLOQ yang berlangsung kat Istana Budaya 3 hari 3 malam. Okay lepas hantar barang, aku cadang nak balik tapi ayah aku kata jom lah masuk dulu tengok persembahan. aku ikutkan saja. sampai kat gate nak masuk, seorang perempuan yang aku pasti sepenuhnya bahawa dia sebangsa dengan aku, dengan lenggok bahasa dan tudung, sah, MELAYU. Tapi aku terkilan dengan kata yang terkeluar dari mulut Melayu yang selama ni terkenal dengan adab sopan. 

"Encik, maaf ya. Encik pakai roundneck tshirt macam ni takboleh masuk. Siap pakai selipar jepun. Macam nak gi Chow Kit je? " 

Seriously, aku menyirap. sumpah menyirap sangat dengan si perempuan bertudung tapi tak melambangkan ciri2 tudung yang dipakai. memalukan. Dalam kes ni, aku akui, aku bersalah jugak sebab aku lupa Istana Budaya memang mengamalkan protokol yang agak ketat, harus lah formal. Tapi perlu ke sebut perkataan nak pergi chow kit tu? Hina sangat ke Chow Kit? dia lupa mungkin, zaman makbapak dia muda dulu, Chow Kit itu terkenal sampai Allayarham Sudirman buat lagu. Tapi biasalah, bagi dia mungkin aku selekeh, dasar orang jalanan nak masuk Istana Budaya, mana dapat? Aku cuma mampu cakap dalam hati "Oh ,Perempuan yang kerja Istana Budaya pun dah LUPA BUDAYA".

Okay, cukup lah cerita pasal aku. Aku tau kauorang pun taksuka nak baca pasal aku kan? haha. Masuk kisah seterusnya, pasal kawan aku jugak. satu malam aku keluar makan dengan dia. Then yeah, kawan aku ni memang ceria and periang. So kalau dia tergelak memang agak kuat lah. Alaa standard lah. kauorang macam tak pernah? Dipendekkan cerita, sementara tunggu makanan, kitorang sembang. Entah apa benda yang lawak, maybe aku lupa. Then kawan aku tu gelak agak kuat. Aku biarkan, aku tau dia memang happening sikit. well, dalam post dulu aku pernah cakap kawan baik adalah yang sudi terima walau macam mana pun kan? so aku terima dia macam tu. 

kalau rasa ada perangai macam yang aku tulis dalam blog ni, ubah2 lah okay?


Oleh kerana gelak dia yang kuat, ada sekumpulan anak muda yang aku yakin muktamad memang MELAYU.  
diorang duduk meja sebelah. bercampur lelaki perempuan. berbahasa macam Melayu Bangsat. faham maksud aku? Yang perempuan pun nak ikut berbahasa macam lelaki. kasar. dan tak perlu rasanya untuk aku nyatakan kat sini. Disaat kawan aku tu tergelak agak kuat, meja sebelah tak semena-mena diam. aku pun pelik, tapi tak sedap hati. Aku dah agak, tak sampai beberapa saat, budak meja sebelah regardless of boys and girls gelak macam orang gila. Aku pasti memang tak ada perkara kelakar pun yang terjadi dalam kalangan diorang. and aku yakin gelak diorang untuk menyindir kawan aku. weh hina ke gelak kuat? kenapa semua orang tak boleh nak jadi memahami? kenapa perlu nak sindir sampai macam tu? and kawan aku pun terasa sampai tak ada mood nak makan. Kalau betul lah kauorang Melayu, kenapa macam tu perangai kauorang? Even bangsa2 lain tak kurang ajar macam ni dengan bangsa Melayu. Hidup harmoni. Kenapa Melayu sendiri tak puas hati dengan sesama Melayu? BODOH.

Kat sini memang aku nak ekspreskan, jangan lah kau mudah menghina, menyindir dan mengata orang lain. And sebagai Melayu, aku rasa aku patut menegur kauorang yang rasa diri kauorang Melayu jugak tu untuk sama2 berubah. Bukan berubah parti politik. Itu hak kauorang lah. Maksud berubah yang aku cuba sampaikan sekarang ialah berubah kepada menjaga mulut kauorang. jaga mulut bukan sekadar gosok gigi, guna listerine, makan dentyne. tak cukup. kauorang kena jaga mulut and jaga adab. Sayang sangat kalau muka kauorang cantik perangai macam ni. Boleh jugak ibarat, cantik kat luar, berulat kat dalam. faham kan?

Aku rasa aku tak boleh nak tulis panjang2 dah sebab aku nak sembahyang jumaat. Oh, lupa nak bagitau, Adab2 jugak, Agama pun jangan lupa.Haha. Aku nak tiunggalkan kauorang dengan satu soalan untuk kauorang fikir, Kalau semua melayu dah hilang adab, so dah pupus lah Bangsa Melayu kan?


Wednesday, April 20, 2011

Antara Kasih Sayang, Persahabatan Dan Cinta

 Assalamualaikum dan selamat pagi lah kepada kauorang yang sudi membaca blog aku yang tak seberapa ni. kalau takde kauorang yang sudi baca, maybe aku pun macam dah hilang semangat nak tulis. wasting kan kalau tulis tapi tak ada yang baca? lagi elok kalau aku main bowling ke, tengok wayang ke, siram pokok bunga ke lagi seronok. Aku hargai kesudian kauorang untuk baca blog yang buruk ni. Aku sebenarnya still mengantuk and macam biasa, aku tak ada idea nak tulis apa, tapi aku rasa nak tulis jugak who cares? haha. This time, kauorang mesti macam pelik dengan tajuk post ni. Macam jiwang lebih pulak kan?Relax-relax~ baca dulu eh?


Dunia remaja, memang selalu ada konflik antara 3 benda kat atas ni. Mungkin ada sebilangan manusia yang fikir kasih sayang dengan cinta tu sama. Yeah, literally memang sama tapi pembawaan itu berbeza. Nak aku terangkan kat sini, Kasih sayang yang aku sebutkan ni melambangkan kedua ibu-bapa. kenapa? sebab kasih sayang ibu bapa lah yang paling mutlak sekali. Dalam dunia ni tak ada kasih sayang yang lebih agung dari kasih sayang ibu bapa selain kasih sayang Allah. Okay dalam masa yang sama, benda yang kauorang panggil cinta tu, adalah cinta yang kauorang apply pada term couple tu. maksudnya cinta kepada orang yang bukan ada apa2 pertalian keluarga dengan kau. And kalau persahabatan, tak perlu aku nak terangkan dah kan. Kauorang semua tahu.

Kenapa aku cakap konflik antara 3 benda ni selalu berlaku dalam hidup remaja? simple. remaja dari kecik dibesarkan dengan kasih sayang ibu bapa. masuk sekolah, mula kenal kawan2, naik sekolah menengah, kawan semakin rapat, masa dengan ibu bapa makin kurang. Lepas naik menengah atas, haa mula lah kenal cinta. Dah mula rasa nak ada awek, ada boyfriend. Okay apa masalahnya? normal lah kan? memang normal tapi implikasi benda tu yang buat jadi tak normal.

Ibu bapa makin lama makin dilupakan bila dah ada kawan apatah lagi dah ada awek. Aku tulis ni bukan lah nak menghukum kauorang yang rapat dengan member atau kauorang yang ade pasangan masing2. tapi aku nak kauorang fikir. Selalu bila kauorang dah ada kawan. dah rapat dengan kawan. semua benda asyik dengan kawan. lepak dengan kawan, share problems dengan kawan. Kadang2 mak kauorang dah masak nak makan satu family, kauorang cakap nak keluar makan dengan member. Kalau kauorang ada kat tempat mak kauorang, amacam? sedih kan? Kau ada problem, tapi kau taknak cerita dengan parents kau. kawan yang kau cari. then kau mintak pendapat kawan kau regarding the thing yang messed up dalam kepala kau. kawan kau bagi pendapat and kau ikut. oh so sekarang pendapat kawan2 tu lagi penting dari apa yang mak bapak kau cakap? 

Tengok gambar ni lama2. macam ni lah makbapak kau sayang kau masa kecik and tak pernah kurang sampai sekarang tapi kau sayang diorang macam ni tak?

Bila kau dah ada awek, dah ada boyfriend. tambah parah lah kau. semua benda kau nak ikut partner kau. memang la bagi kauorang itu simbol sayang and setia. tapi kalau tanya aku, FUCK YOU lah aku jawab. kau kenal partner kauorang berapa lama? kau kenal mak bapak kau berapa lama? kau kenal kawan kau berapa lama? tapi bila kau baru kenal partner kau, ibu bapa and kawan2 pun tolak tepi. semua nak ikut cakap partner kau. apa guna kalau tuhan bagi kau otak tapi kau tak nak berfikir sendiri? partner kau yang kena pikir untuk kau? Lame.

Sekarang ni masalah utama kauorang ialah tak boleh divide time betul2 untuk parents, kawan and partner. okay dalam hal ni, aku tak pernah salahkan kauorang yang banyak member and yang ada partner masing2. tapi aku just nak kauorang fikir. kenapa kauorang kadang2 lebihkan orang lain dari parents sendiri? oh aku rasa aku tau. kawan dan partner boleh tinggalkan kau. parents xkan tinggal kau. so kena jaga hati kawan and partner lebih sikit lah. macam tu? abis tu, kalau parents kau tinggal kau selamanya macam mana? baru kau nak meraung menangis apa semua? forget it.

Aku akui, kadang2 sebagai remaja, kita rasa macam parents tak memahami. well kalau fikir balik. memang patut sangat lah parents kita tak faham. dah diorang dulu remaja zaman bila? kita zaman bila? so jangan salahkan diorang kalau tak faham. and jadi tugas kita untuk cuba fahamkan diorang. sebagai contoh, diorang maybe nampak gig2 band ni semua sebagai satu benda yang tak sehat. teruk, rosak semua ada. tapi dengan parents aku, aku cuba fahamkan diorang yang gig ni semua tak lebih dari sekadar persembahan music. bukan pesta arak dadah bagai tu. and alhamdulillah parents aku faham. see? bukan diorang tak boleh faham tapi kauorang yang taknak fahamkan.

Tengok anak-anak yatim ni shopping. And bayangkan betapa diorang teringin nak shopping dengan makbapak diorang. KALAU ADA. kauorang untung kan?


Kalau nak dikira, masa yang kita spend dengan parents memang sikit. masa kecik je lah full time dengan parents. masuk skolah rendah pun dah kurang spend time sebab sekolah. masuk sekolah menenagh lagi kurang sebab banyak activity. masuk uni memang lagi tak spend time lah sebab study jauh, dok hostel. jumpa makbapak dua bulan sekali. call pun jarang2. sedangkan aku rasa kauorang yang ada partner tu, hari2 contact partner kauorang kan? rindu lah apa semua. pernah kauorang text makbapak and cakap kauorang rindu diorang? takde kan? try lah, percaya cakap aku, diorang akan sangat happy kalau kau buat macam tu.

Untuk kawan and partner, tak salah untuk ada semua ni. naluri remaja kan biasalah. tapi jangan dilebihkan berbanding parents la. aku pun bukan bagus sangat nak bagi nasihat. tapi aku tulis just nak bagi kauorang yang baca ni fikir. kalau kauorang tak termasuk dalam golongan yanga ku tulis ni, alhamdulillah la kalau kauorang rasa kauorang lah yang diperkatakan dalam post ni, renung2 kan lah dude. aku bukan nya anak yang baik sangat. aku banyak tak dengar cakap parents aku jugak. aku melepak keluar malam balik lambat, pergi gig, hisap rokok. tapi dalam masa yang sama, aku sayang parents aku lebih dari segalanya. terus terang cakap.

Jangan bila kauorang dah tak ada masa dengan diorang, baru kau mula nak sayang diorang. dah terlambat.


Jadi nak classify antara 3 elemen yang aku sebut sebagai title ni tak susah, Kat title tu memang dah ikut order dah. Utamakan kasih sayang makbapak kauorang, lepas tu hargai kawan2 and them baru lah balas cinta partner kauorang. susah ke? aku tak nampak pun benda ni susah. kau orang rasa macam mana?

Kawan Baik Tu Macam Mana?


Oleh kerana hari ni rabu dan bermakna aku tak ada kelas petang, jadi aku rasa nak guna masa yang ada ni untuk update blog buruk ni. haha. Hari ni aku sebenarnya blank taktau nak tulis pasal apa. Tapi aku rasa macam teringin nak cakap pasal Friendship. pasal kawan baik ape semua lah.

Masa MUET hari tu pun, writing test pasal friendship. So aku nak tulis kat sini apa ciri-ciri seorang kawan yang baik. Korang baca2 ni tengok2 lah ada tak ciri ni kat korang.

1. Bagi aku kawan yang baik ni seorang yang sanggup tolong kita anytime anywhere. Bayangkan aa, kau nak gerak satu tempat yang agak jauh tengah2 malam buta sebab emergency ke apa, then dalam masa yang sama kau tak larat, or maybe penat and mengantuk. Bila kau roger kawan kau, dia sanggup follow gi jauh2 semata-mata nak teman kau. even dia ada exam esok pagi tu. Where the hell in the world kau nak jumpa kawan baik macam tu? Tapi aku pernah jumpa ini tak tipu punya hal. Keluar 11.30 malam balik pukul 4.30 pagi. Tapi member punya pasal, kawan aku tu follow jugak walaupun dia ada presentation pagi esoknya tu. So kalau korang ada kawan yang macam ni jugak, hargai lah dia. korang takkan menyesal.

2. Next, kawan yang baik adalah jenis kawan yang sentiasa ada untuk kau bila kau ada problem. Dia sentiasa dengar problem kau walaupun dia x leh nak tolong solve kan. Even kau ada problem tengah2 malam buta, dia  sanggup ajak kau keluar lepak warung and bagi kau cerita semua yang jadi problem kau. Kau ingat kalau kawan2 biasa yang tak rapat dengan kau nak buat macam tu? In your dreams dude. 

3. Tak berkira. Kawan macam ni sangat susah nak cari. memang sangat susah. even aku sendiri pun akui, aku kadang2 berkira jugak. tapi jangan terkejut, memang ada kawan yang x pernah berkira. aku dah pernah jumpa sendiri kawan yang macam ni. Kau dah lapar tengah2 malam taktau nak buat apa. Kalau boleh nak keropok ke air gas botol besar ke kan, mana kau nak cari kawan yang sanggup bawak keluar duit tabung syiling dia. Bagi lambak atas meja, kira2 cukup RM 10, Haa pegi lah beli apa2 pun. Korang ada jumpa kawan macam ni? kalau ada, jangan take advantage pulak.
4. Kawan yang concern dengan hidup kau. Ini bukan tergolong dalam kategori busybody or jaga tepi kain orang tapi dia alert dengan hidup kau. Kalau kau tak ada duit and kau x cite. pegi cafe, makan pun makanan murah nasi lauk sikit dengan air kosng. dia nampak, dia x cite banyak dia akan terus hulur duit belanja kau. Sama juga dengan kelas. Dia selalu nampak kau gi kelas time2 tertentu ni. Then satu hari tu kau tertido and x bangun nak gi kelas. Dia susah payah gerak kau semata2 xnak kau ponteng kelas and terlepas belajar. Kalau kawan yang tak baik, dia buat bodoh je. Hidup kau, hidup kau lah. Hidup aku pandai2 lah aku jaga sendiri.

5. Yang susah nak cari, kawan yang sedaya upaya cuba adapt dengan kau semata2 nak jaga hati kau. contoh kalau kau minat music indie, dia layan hardcore. kau ajak dia gi gig indie, dia follow je padahal dalam hati dia x suka langsung lagu2 yang kau suka. tapi demi member, dia pegi jugak eventhough dia x layan pun masa gig tu. satu lagi contoh, kau suka makan kfc, dia suka mcD. Tapi kalau kau ajak gi kfc, dia ikut je padahal dia dah planning nak makan Big Mac. kau fikir balik kalau kau sendiri kau sanggup ke nak gi makan benda yang kau x minat sedangkan chance nak makan benda yang kau nak tu ada je. mesti kau penting diri kan? So kalau korang ada kawan yang jenis macam ni, belajar lah give and take. Sekali sekala ubah selera tak salah kan? :)


6. Kawan yang sentiasa tegur kau secara berhemah kalau ada benda tak kena. Kau mesti pernah kena tegur kan dengan member kau? People make mistake. standard lah. tapi kawan yang tak reti jaga hati member akan selamba je tegur member dia dengan tak berlapik. sebagai contoh, kau baca perbualan ni:

A: "Eh tak pernah aku tengok kau pakai baju ni pun?"
B: "Aku baru je beli baju ni semalam. rasa macam cantik je, tu aku beli"
A: "Eh kau ni. macam ni kau kata cantik? takde taste langsung, buruk gila"
B: "ohh okay..." (dalam hati sedih bila member kata macam tu)

Kalau korang kena pun kau mesti sedih kan?
Apa lah salahnya kalau perbualan tu jadi macam ni:

A: "Eh baju baru ke? Tak pernah nampak kau pakai?"
B: "Oh baju ni aku baru beli semalam je, rasa macam cantik, tu aku beli tu"
A: Okay jugak baju kau ni. Tapi aku rasa kau akan lagi cantik kalau kau pakai baju style lain sikit"
B: "Ye ke? tak tahu pulak aku. nanti kau tolong advise aku eh?"
A: Mesti lah, aku kan kawan kau. nanti aku teman kau shopping eh"

Haa kan ke tak sakit hati member kau kalau kau layan macam tu? So ingat2 lah korang, jaga hati member korang. tak salah menegur, tapi lapik2 lah sikit.

7. Kawan yang tak ambik hati dengan apa yang kau cakapkan atau guraukan. selalu sangat dah aku tengok orang gurau dengan member yang kadang2 boleh masuk kategori gurau kasar lah jugak. sebagai contoh, kalau kawan tu big-sized sikit, tetiba member jumpa, jerit "weh gemuk!". depan public. memang kasar kan? apa pulak perasaan kawan tu bila kena hina macam tu depan orang? Kawan yang tak ambik kesah memang payah la kau nak jumpa. kalau orang kelantan panggil gurau macam ni "Gurau Wak Yoh" atau dalam BM gurau kasar lah. So kalau koranga ada kawan penyabar macam ni, jangan lah gurau kasar lebih2 sangat. sebab sabar setiap orang ada batas. Mulut kena jaga, baru hati suka. 

Aku rasa ni je lah kot. kalau aku terfikir yang lain nanti aku update lagi. Kau orang yang dah baca ni renung2 kan lah, ada tak sifat2 macam ni dalam diri kau orang? or ada tak sifat2 ni dalam diri kawan kau orang? 

Ini salah seorang kawan baik aku. Antara yang terbaik, NURUL HUDA :

walaupun aku buncit dan tak handsome, dia tetap nak kawan dengan aku. Itulah erti bestfriend :)

CHOWW :)

Tuesday, April 19, 2011

5 Punca Gaduh Paling Popular Zaman Sekolah Dulu (Edisi Terkenang)



Zaman remaja mesti ada pengalaman gaduh kan. well tak lah semua orang pernah. tapi macam tak remaja lah tak gaduh. bila dikenang balik, Ni lah antara punca-punca gaduh paling famous :

1. Selalunya budak-budak gaduh pasal awek. Ko rebut awek aku, aku panas dengan kau, aku pukul kau, kau pukul aku, bawak geng apa semua. kalau dulu rasa macam benda besar je kan gaduh pasal awek. lama2 pikir, bodoh rupanya. haha. Tapi takpe, pengalaman mendewasakan kita kan?

2. Then golongan remaja suka sangat gaduh pasal lepak. Kalau dulu selalu lepak, but on several reasons, sorang ni dah x lepak. and x berapa peduli dengan gang2 dulu. Ini pun mencetuskan gaduh punya, tak tipu kau lah. Alasan gaduh? Ohh dia ni lupa kawan. aduhh, zaman remaja memang tak fikir kan. mana lah tau budak yang tak lepak tu dah nak berubah ke, ada hal lain lagi penting ke. 

3. Kalau main bola pun selalu gaduh. bukan match besar. Perlawanan liga sekolah antara kelas. tersiku sikit, terlutut sikit, terslide sikit even tertolak sikit pun boleh bawak gaduh. bila fikir2 balik kelakar jugak. haha tapi zaman tu rasa macam benda tu boleh jadi punca gaduh kan. haa kau tengok sekarang, dah besar baru pandai nak main okay2. tersiku, terlutut, terslide dan termacam2 lagi pun, tepuk bahu, angkat kening, senyummm. haa kan elok tu.

kalau sampai mcm ni punya gaduh bahaya jugak
4. Yang tak boleh lupa, zaman sekolah dulu banyak gaduh kalau kes usha2. pantang ada budak usha panas sikit. mula lah nak bengang. then maki2 tanya apa tak puas hati apa semua. eh pandang pun salah ke? haha. sumpah zaman dulu memang kelakar lah. Then mula lah cite kat member, aku tak puas hati dengan budak ni, apa2 hal, backup aku weh. hahaha. tapi zaman dah habis sekolah ni dah tak relevan dah kot benda macam tu . ada ke pandang2 boleh bawak gaduh? haha

5. Lastly, korang yang pernah jadi remaja mesti ingat lagi kalau ada budak baru masuk kat sekolah. then dia macam kerek2 sikit. confirm boleh jadi gaduh. Budak2 lama kat situ mula lah rasa tergugat. rasa budak baru nak ambik alih sekolah yang dorang pegang lah apa semua. semua nak bajet gangster kan? padahal pegang sekolah je pun. nanti kau dah habis sekolah kau tengok banyak lagi yang pegang kawasan lagi besar. So buat apa lah nak gaduh2 pasal benda kecik macam tu. apa salahnya kalau gi berbaik dengan budak baru tu. tak ke boleh jadi lagi kuat konon2 nak pegang sekolah tu? 

Ingat awek-awek tak leh gaduh ke? amik kau haha

haa ni lah dia 5 punca gaduh paling popular masa zaman sekolah dulu. ada lagi yang lain ke? maybe ada, aku tak pernah jumpa lagi kot. kalau ada, korang share2 lah eh. Ciaoww :)

Monday, April 18, 2011

10 CIRI YANG LELAKI CARI PADA PEREMPUAN

Hello para lelaki barua dan perempuan gedik. This time, a special post. Ramai sangat nak tahu kan apa ciri2 isteri idaman kan? Untuk si gedik-si gedik di luar sana, kalau rasa nak senang dapat suami, cuba2 lah guna apa yang ditulis kat sini. Mana lah tau menyangkut.


1. Okay first sekali, korang cecite ngan aku lah. Mana ada lelaki yang taknak pompuan lawa kan? Kalau ada yang kata macam tu, aku berani bet kerat jari la memang takde. BOHONG! Itu bak kata Ustaz Arab aku. So kepada perempuan2 kat luar sana, tolong ye. tolong lah pakai makeup tebal 5 inci lipstick bagai untuk mengejar impian sebagai idaman lelaki

Kalau macam ni punya lawa, siapa taknak? BOHONG!
2. Yang ni susah nak jumpa dalam kalangan pompuan sekarang. Tau ape? Pandai masak lah. zaman mak-mak kita dulu, they don't have those fast food sangat. bukan xde but not exposed. So they tend to cook their own food. kalau pompuan sekarang, cuba perhatikan conversation yang berjaya direkodkan di satu lokasi  rahsia ni. Perempuan A : Lapar lah, nak makan apa ni eh? Perempuan B : Tengok lah apa yang ada dalam peti ais tu, masak je lah. Perempuan A : Malas lah nak masak. Buat penat je. Perempuan B : Abis tu nak makan apa ni? Perempuan A : Ada McD baru bukak kat belakang Petronas tu kan? Jom laa. Perempuan B : Haa okay jugak tu. Masak belum tentu sedap. Ending dia? haa dua2 la pergi McD. So para wanita, belajar memasak lah kamu sebelum kawin.
Awek ni dah la lawa, pandai masak pulak tu. *Woot Woot!

3. Perempuan tu haruslah, diulang ye, HARUSLAH tak gedik, tak mengada, tak banyak songeh. Zaman sekarang, pompuan seperti yang aku tengok sana sini. penuh dengan kegedikan, kemengadaan, kepermintaan penyepakan dan ramai lagi. Aku tak faham kenapa perempuan ramai yang rasa macam gedik itu comel? adorable? sweet? Itu korang cakap, cuba tanya lelaki, apa kata diorang? GILA ANNOYING.

4. Next, setiap wanita yang mengidamkan diri diorang untuk jadi idaman lelaki. Bukan lah susah sangat. senang je tapi taktau lah ramai perempuan memang FAIL kalau bab ni. Bab apa? QUEEN CONTROL. Lelaki terutamanya aku memang anti gila ngan pompuan yang Queen Control. Nak - nak kalau lelaki yang jenis active, activities here and there. Then what do you expect? for your boyfriend to keep in contact with you all the time? nak texting 24/7? come on, we guys have a life to carry on too. Ini kalau nak buat apa pun x boleh focus, mata pandang lain, otak pikir lain, tangan tekan2 keypad phone. Silap2, belum kahwin dah gila dah lelaki malang tu -.-
Macam ni punya perempuan, Bouncer club pun takut

5. Lelaki cukup bosan kalau perempuan itu kerjanya mood swing, mood swing dan terus mood swing. weh jadi couple bukan nak tengok kerut dahi kau je. So kepada perempuan, kawal2 lah sikit perasaan marah tu. Jangan lah sebab benda kecik pun nak jadi isu besar sampai gaduh lama2. Untuk berjaya dalam bab ni, banyak2 kan duduk depan cermin and berlatih senyum. Orang kata selalu senyum lambat tua. yeke? haa itu yang kita tak tau.

6. Lelaki suka perempuan yang tak terlalu particular on something. Maksud aku, sesetengah perempuan asyik nak something tu perfect and well-planned. sebenarnya kebanyakan lelaki kalau boleh nak perempuan yang sempoi, simple dan relax. tak gopoh and selamba. Kalau korang perasan lah, kebanyakan cerita jiwang romantik pun babak romantik tu semua jadi sebab coincidence and buat dorang fall in love kan? so whats the use of being well planned kalau semua tu x membantu pun? Jadi ladies, remember, be simple and jangan particular sangat :)
7. Perempuan perlulah respect dengan lelaki. Memang dalam point no 6 tadi aku sebut pasal perempuan kena selamba, tapi jangan selamba sampai takde limit. sebagai contoh, zaman sekarang ni perempuan ngan lelaki dah mcm tak kesah sangat. selamba mencarut lah apa semua. maki2. Ada yang aku kenal yang macam ni. Okay dengan member2 memang it doesnt matter but when it comes to someone yang kita pnggil boyfriend, kalau boleh jangan aplikasikan benda yang sama. sebab friends are friends, lover is lover. kalau layan lover macam layan kawan, haa kau tunggu lah. tak lama nanti lover kau jadi kawan je lah dengan kau. 
gambar ni takde kaitan pun. saje je nak letak. comel kan? haha

8. Adalah penting bagi seseorang perempuan untuk hargai lelaki. Maksud hargai disini adalah jangan sia-siakan lelaki tu. dalam point ni termasuk lah jangan buat bodoh or kalau konon nak jual mahal sikit pun, jangan sampai lelaki tu malas nak beli dah and pergi cari jualan murah or dicount kat tempat lain. You got me? Kalau nak keluar date, pastikan korang on time and tepati masa. kalau korang lewat, lelaki commonly akan cakap "eh takpe, xkesah pun lah" tp dalam hati "siot punya perempuan, berjanggut aku tunggu aku baru sampai" sekali dua dimaafkan. kalau dah banyak kali tengok lah nanti, mesti ada alasan yang lelaki tu akan cari untuk tinggal korang. Masa tu tak payah nak sedih lah. takde guna dah. Haa padan muka kau.

9. Be moderate. bersederhana tu sangat penting di mata lelaki. sederhana kat sini dalam konteks perangai. kalau kau nak buat2 pemalu, konon macam gadis melayu terakhir, forget it. Memang pemalu tu nampak sopan and nampak baik, tapi kalau dah nak bercakap pun pandang lantai, suara pun x berapa nak dengar. macam mana relationship nak on? In the other hand, jangan pulak hyper active dengan lelaki. Cakap nak kuat je, bebel tak berhenti. paling tak tahan bila gelak, kuat tak agak. kira kalau lepak kedai makan, sekali buat lawak, kau gelak kuat melampau, orang semua pandang. Thats it, say goodbye.

10. Okay lastly, lelaki ni, sejahat mana pun dia, seteruk mana pun perangai dia, kalau boleh dia nak perempuan yang baik atau dalam erti kata lain, yang beriman. Beriman disini bukan lah maksudnya kau kena pakai tudung labuh, penutup muka, handsocks apa semua tu. Yang berpurdah pun ramai yang tak baik. Apa guna kau pakai purdah kalau just nak tutup kau punya teruk kan? well, nobody's perfect. Yang penting, kau kena tahu batas. itu je. Freehair tak freehair, kebanyakan lelaki tak kesah sebab itu semua boleh ubah satu hari nanti. lama2 pakai tudung jugak. tapi kalau perangai dalam diri? itu susah nak ubah, jadi ingatlah perempuan, korang buat lah perangai baik2. Sebab lelaki yang alim, selalunya cari perempuan yang alim dan baik. kalau lelaki yang tak alim, diorang perlukan perempuan yang boleh bimbing diorang atleast berubah sikit kearah kebaikan even x jadi alim pun. 
haa kan sejuk mata memandang. nama dia Siti Maria O

Okay, aku rasa mesti ada perempuan yang terasa dengan point2 kat atas ni. AKU PEDULI APA? korang pun tau apa yang aku tulis ni betul. Renung-renungkan dan selamat beramal :)